Soproni Református Egyházközség Honlapja

Soproni Kálvin Kör - Előadások, beszámolók

2024-10-24 /


A SOPRONI KÁLVIN KÖR KÖVETKEZŐ ELŐADÁSA:


A Soproni Kálvin Kör tisztelettel hívja Önt


2024. október 29-én, hétfőn 18 órára


a Soproni Református Egyházközség gyülekezeti termébe (Deák tér 2.)


DR. KOLUMBÁN VILMOS JÓZSEF,


a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszék professzora:


A MISSZIÓI PARANCS LETÉTEMÉNYESE c. előadására


Az egyház két évezredes története hullámvasútra hasonlít. Az eltelt időszakban a keresztyénség hol közel, hol távol kerül Istentől. A távolodás mindig akkor következik be, amikor az ember Isten szava helyett a saját hangjához és gondola-taihoz igazítja életét, és a Biblia előírása helyett a társadalmi elvárásoknak akar megfelelni. Istenhez való visszatalálás akkor lesz valósággá, amikor a keresztyénség felismeri, hogy a társadalmi – legtöbb esetben szekuláris – nyomásnak való megfelelés pillanatnyi sikert hoz, de hosszabb távon semmilyen eredményre nem vezet. Az előadás során az egyetemes egyház belső válságainak kiváltó okait és a visszatalálás momen-tumait mutatom be, reflektálva a posztmodern szekuláris társadalom és az egyetemes egyház ellentétére.


 



A Soproni Kálvin Kör 2024. évi eseménynaptára


Január 9. - Dr. Tóth Endre: "A részegség krónikája. Alkohol és társadalom a közép- és újkori Európában" c. előadása.


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a KÉSZ Soproni Szervezete és a a Soproni Kálvin Kör szervezésében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében. Előadást tart Rókusfalvy Pál kormánybiztos, borász, kommunikációs szakember. - Az ünnepi esten fellépett a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével és Labán Roland e. h. színművész.


Március 12. - Dr. Balásházy Imre fizikus, a Professzorok Batthyány Köre családügyi és demográfiai munkacsoportjának elnöke: "Család, kereszténység és demográfia" c. előadása.


Április 8. - MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA. "Soproni, református, költő" címmel beszélgetés Kiss Dáviddal a Medvék bolygója című verseskötete kapcsán. A beszélgetést Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója, irodalomtanára vezette. - Kiss Dávid (Sopron, 1988) politológus, az Oktatási Hivatal Elnöki Kabinetének főosztályvezetője,család- és helytörténeti kutató, Makói Medáliák-díjas, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas költő, a Fiatal Írók Szövetségének tagja. Családja generációk óta a Soproni Református Egyházközség tagja. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban érettségizett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott politológus szakon. Budapesten él és dolgozik. Verseit 2015 óta rendszeresen publikálja. Első, Medvék bolygója című verseskötete 2022-ben jelent meg, amellyel 2023-ban elnyerte a legjobb első verseskötetéret adható Makói Medáliák-díjat. A családi kötelékek, az ősök tisztelete, a biblikus megszólalásmód, a magyar és soproni német identitás, a szülővárosához és gyülekezeti emlékeihez való viszonya meghatározók lírájában.


Május 28. - Közgyűlés. - Dr. Szarka László Csaba, a Soproni Kálvin Kör elnöke:"2Timóteus 4,4 és a klímaváltozás" c. előadása.



Június 10. - Dr. Brummer Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos elnökségi tagja: "Gróf Széchenyi István szerelmei" c. előadása.


Szeptember 9. - Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin klasszika-filológus, filozófus, egyetemi docens: "A Genezis 1 és a görög kozmogónia, Jáki Szaniszló nyomán" c. előadása.


Október 29. - Dr. Kolumbán Vilmos József, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszék professzora: "A missziói parancs letéteményese" c. előadása.


 


A Soproni Kálvin Kör 2023. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a KÉSZ Soproni Szervezete és a a Soproni Kálvin Kör szervezésében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében. Előadást tartott "AZ ÉG TARTJA A KIRÁLYT" címmel Zsuffa Tünde író. - Az ünnepi esten fellépett a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével.


Február 7. - Mészáros János Elek dalestje.


Március 7. - Prof. Dr. Faragó Sándor akadémikus: "Szövetséget kötök veletek... és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal, s az összes mezei vaddal" c. előadása.


Április 4. - Dr. Asztalos Mária orvos: "A soproni területi vérellátó" c. előadása.


Május 15. - Szokolay Orsolya: "A Szokolay Sándor Alapítvány" c. előadása.


Június 6. - Nikodémus Antal: "Az egészet átfogó pillantás" – a gondolkodó nádszál útkeresése a rejtőzködő Istenhez (absconditus) c. előadása.


Augusztus 15. - Radvánszky Ferenc református lelkipásztor "Krisztus követése a háború árnyékában" c. előadása.


Szeptember 5. - Dr. Hoffer Krisztina főorvos: "Hogyan segíti a képalkotás a differenciált demencia diagnózist?" c. előadása.


Október 9. - Dr. Lányi Gábor egyetemi docens: "A reformáció bölcsője - A kora újkor izgalmas világa és a miénk" c. előadása.


November 7. - Dr. Bartha Dénes erdőmérnök, egyetemi tanár: "A növények inváziója - a biodiverzitás-krízis egyik eleme" c. előadása.


December 4. - Dr. Szabó Róbert csillagász, a HUN-REN CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója:"Betlehemi csillagok" c. előadása.




BESZÁMOLÓ A 2022. ÉVI MAGYAR KULTÚRA NAPJA ÜNNEPI ESTRŐL


A Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete, valamint a Magyarországi Luther Szövetség Soproni Tagozata szervezésében megrendezett Magyar Kultúra Napja városi ünnepség vendége, Novák Katalin miniszter asszony, államfőjelölt ünnepi beszéde, amely elhangzott 2022. január 22-én a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Liszt-termében, valamint az estről szóló képes beszámoló megtekinthető és elovasható itt>>


A Soproni Kálvin Kör 2022. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a KÉSZ Soproni Szervezete és a a Soproni Kálvin Kör szervezésében. Előadást tartott "AMI A MIÉNK" címmel Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (2020-21), államfőjelölt (2022). - Az ünnepi esten fellépdett a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével és Pataki András, a Petőfi Színház igazgatója.


Február 28. - Dr. Grubits János ny. főorvos, neurológus és pszichiáter: "Szexuális devianciák vagy a normalitás határainak kitágítása?" c. előadása.


Március 29. - Kohán Mátyás újságíró: "Jövőválasztás" c. előadása.


Április 11. - Dr. Bartha Tibor fogorvos: "Ki mondta? Miért mondta?" c. előadása.


Április 25. - Kulcsár Zoltán építészmérnök: "Magyar sors Kárpátalján" c. előadása. Éves közgyűlés.


Szeptember 20. - Dr. Barta Zsolt és Barta Lívia:  "Kárpátaljától az Alpokaljáig  - Barta Zsolt és Barta Lívia lelkipásztori életútja" c. előadása.


Október 2. - A Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör Sütő András halálának 16. évfordulójára emlékezve koszorúzást tartott a költő szobránál. Méltatást mondott: Dr. Barta Zsolt református lelkipásztor és Dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke. Közreműködött: Orbán Júlia versmondó.


Október 18. - Vladár Gábor lelkipásztor: "Pál apostol nyomában" c. úti beszámoló


November 15. - Dr. Berkesi Márta kutató geológus és Berkesi Judit sportriporter: "Ahol az ég, a föld és a sport összeér" c. bizonyságtétele.


A Soproni Kálvin Kör 2021. évi eseménynaptára


Június 7. - Timár Gábor: "A soproni határrevízió katonai és jogi háttere" c. előadása


Június 25. - A felújított Szent Mihály templom közös megtekintése. A bejárás vezetője: Taschner Tamás.


Szeptember 27. - Dr. Farkas Ciprián polgármester: "Soproni fejlesztések" c. előadása. Előtte az Erdélyi Körrel közösen Sütő András szobrának megkoszorúzása.


Október 28. - Vladár Gábor lelkipásztor: "A reformáció mint örökség" c. előadása.


November 29. - Lóránt Károly mérnök-közgazdász: "Európa jövője és Magyarország mozgástere" c. előadása.


A Soproni Kálvin Kör 2020. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a KÉSZ Soproni Szervezete és a a Soproni Kálvin Kör szervezésében. Előadást tartott "WEÖRES SÁNDOR (1913−1989)" címmel Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke közreműködésével. - Az ünnepi esten fellépdett a Fidelissima Vegyeskar Szilágyi Miklós karnagy vezetésével és Molnár Anikó, a Soproni Petőfi Színház művésze.


Január 27. - Dr. Úry Előd, fogorvos: "Új utakon a fogorvosi gyakorlatban" c. előadása.


Február 24. - Kuzsner Péter: "Az orgonamuzsika másodvirágzása" c. előadása.


Március 10. - Halász Dániel, a szerémségi Maradék község református lelkipásztora: "Református szemmel a szórványok szórványában" c. előadása.


Szeptember 28. - Dr. Wesztergom Viktor: "Egy kutatóintézet múltja, jelene, jövője" c. előadása.


Október 27. - Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója: "A Lenck-villa bemutatása" c. előadása.


A Soproni Kálvin Kör 2019. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a Soproni Kálvin Kör és a KÉSZ Soproni Szervezete szervezésében. Előadást tartott: Dr. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református egyház Zsinatának lelkészi elnöke "A keresztyénség a keresztyénség utáni korban" címmel. Az esten közreműködött a Fidelissima Vegyeskar – Szilágyi Miklós karnagy vezényletével és Orbán Júlia versmondó.


Június 11. - Dr. Szarka László, akadémikus: "Eötvös Loránd hite" c. előadása. Közgyűlés.


Szeptember 30. - Dr. Szarka László, akadémikus: "Föld és ember" c. előadása.


Október 28. - Végh László, atomfizikus, egyetemi oktató, az ATOMKI ny. tudományos fő-munkatársa: "Keskeny útra térjünk" c. előadása.


November 25. - Dr. Csanády Márton, egyetemi tanár, vallásszociológus: "Vallás, felekezetek, értékek és közösségek Magyarországon, különös tekintettel Nyugat-Magyarországra" c. előadása.


December 16. - Beszélgetések a Szentföldről - Úti beszámoló, kerekasztalbeszélgetés


A Soproni Kálvin Kör 2018. évi eseménynaptára


Január 18. - SKK és Virágos Sopronért Egyesület közös rendezvénye. Előadást tartott: Dr. Vladár Gábor református lelkipásztor A teremtett világ védelme, és dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó Mit tehetünk a téli hónapokban növényeink egészségéért? címmel. Verset mondott: Horváth Sándor.



Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a Soproni Kálvin Kör és a KÉSZ Soproni Szervezete szervezésében. Előadást tartott: Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke, görögkatolikus parókus "Védők és építők - magyarok a keresztény Európában" címmel. Az esten közreműködött a Fidelissima Vegyeskar – Szilágyi Miklós karnagy vezényletével és Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház színművésze.


Február 24. - A Soproni Erdélyi Kör és Soproni Kálvin Kör közös szervezése. A Mezőfelei Református Egyház "Szakajtó és szatyorkötők Mezőfelén" c. kiállítása a Soproni Erdélyi Házban. A kiállítást megnyitotta: Lázár Éva mezőfelei tanítónő. Közreműködött: a Mezőfelei Református Egyház énekkara.



Április 17. - SKK és Virágos Sopronért Egyesület közös rendezvénye. Előadást tartott: dr. Cseke István, a Soproni Erzsébet Oktató kórház osztályvezető főorvosa "A tisztánlátás titkai" címmel.


Szeptember 24. - Szabóné dr. László Lilla, a Pápai Református Teológiai Akadémia tanára "Vallásos nevelés a családban. A reformáció családja - a család re-formációja" c. előadása.


Október 29. - A Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör közös estje a Soproni Erdélyi Házban. PéterPál Könyvkiadó: Erdély - Kemény János a marosvécsei mecénás és az Erdély - Bihar-hegység. A Király-hágótól a Bihar-hágóig c. fotóalbumainak dedikálással egybekötött bemutatója.


November 5. - Erdős Kristóf, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója "Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!" Gulyás Lajos lelkipásztor élete és halála (1918-1957) c. előadása.


A Soproni Kálvin Kör 2017. évi eseménynaptára


Január 20. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Luther Szövetség, a Soproni Kálvin Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete  szervezésében. Előadást tartott: dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke A reformáció és a magyar kultúra címmel. Az esten közreműködött a Fidelissima Vegyeskar – Szilágyi Miklós karnagy vezényletével és Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze.


Március 6. - Dr. Cseke István szemész főorvos: Látásunk alattomos tolvaja: a zöldhályog c. előadása.


Március 21. - Dr. Szabó Előd, a Pápai Református Teológiai Akadémia egyháztörténész tanára: A II. Helvét Hitvallás jelentősége ma c. előadása



Április 27. - Magyar Költészet Napja. "Mondani méla regét" címmel Arany János, Tompa Mihály és Áprily Lajos műveiből válogatva verses–zenés est a Soproni Református Egyházközség ifjúsága előadásában.


Május 15. - Dr. Vladár Gábor református lelkipásztor: 500 éves reformáció - Kálvin János c. és Fráter Erzsébet, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kert Rendszertani Gyűjteményének kurátora: A Biblia növényei c. előadása a Soproni Kálvin Kör és a Virágos Sopronért Egyesület közös szervezésében. Közreműködött Kuzsner Péter orgonaművész, dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó és Horváth Sándor ny. főkertész.


Május 29. - SKK közgyűlés.


Június 12. - Kuzsner Péter orgonaművész: A reformáció korának csembaló muzsikája


Június 17. - A Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör Sütő András születésének 90. évfordulójára emlékezve koszorúzást tartott a költő szobránál.



Szeptember 30. - A Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör Sütő András halálának 11. évfordulójára emlékezve koszorúzást tartott a költő szobránál.


Október 26. - Reformációi ünnepi est "Istenünk beszéde mindörökre megmarad" címmel.


November 20. - Közös est a Virágos Sopronért Szövetséggel. Dr. Molnár Sándor PhD, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház osztályvezető főorvosa: Az agyi érkatasztrófa típusai, kezelése és megelőzése. Mit tegyünk, ha baj van, és mit, hogy ne legyen baj? c. előadása


A Soproni Kálvin Kör 2016. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete és a Soproni Luther Szövetség szervezésében. Előadást tartott: Prof. Dr. Maróth Miklós oriantalista, az MTA rendes tagja Az iszlám és a kereszténység jövője a migráció tükrében címmel. Az esten közreműködött a Fidelissima Vegyeskar, Szilágyi Miklós vezényletével és Horváth László a Soproni Petőfi Színház színművésze.


Március 3. - Petrőcz Lászlóné A lélek dallama c. verseskötetének bemutatója. Az esten énekelt Veresné Petrőcz Mária, zongorán kísérte Kuzsner Péter orgonaművész.


Március 30. - Gulácsy Lajos ny. református püspök: A hit megtartó ereje Kárpátalján c. előadása


Május 25. - Gárdonyi Zsolt professzor, zeneszerző, orgonaművész: Hommage à Gárdonyi Zoltán c. előadása a 20. századi magyar protestáns egyházzene legjelentősebb alakjáról. Az esten közreműködött: a Soproni Református Egyházközség Gárdonyi Zoltán Kórusa. Vezényelt: Kocsis-Holper Zoltán, orgonán kísért: Kuzsner Péter, hegedűn kísért: Vargáné Magyar Ágnes. Szólót énekelt: Drüszler Edit és Kocsis-Holper Zoltán.


Szeptember 30. - A Soproni Erdélyi Kör és a Soproni Kálvin Kör Sütő András halálának 10. évfordulójára emlékezve koszorúzást tartott a költő szobránál


November 7. - Balla Attila és dr. Balla Ibolya, a Pápai Református Teológiai Akadémia tanárai: Nepáli keresztyének között jártunk - A keresztyénség helyzete a világban c. vetített képes előadása.


November 21. - Dr. Ballagi Farkas főorvos, a Kapuvári Református Leányegyházközség főgondnoka: Én is jártam az Isonzónál c. vetített képes előadása


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Soproni megemlékezés Gárdonyi Zoltánról


Száztíz évvel ezelőtt, 1906. április 25-én, született, és harminc évvel ezelőtt, 1986. június 27-én, hunyt el dr. Gárdonyi Zoltán, a 20. századi protestáns egyházzene legnagyobb alakja. A magyar zeneóriás, Kodály Zoltán tanítványaként végzett a budapesti Zeneakadémián, majd a kiváló német zeneszerzőnél, Paul Hindemith-nél, Berlinben folytatta zenei tanulmányait. Hazatérte után 1931 és 1941 között a soproni evangélikus tanítóképző intézet zenetarára volt, innét került a budapesti Zeneakadémiára, hogy Kodály és Bartók tanártársaként a legmagasabb szinten oktassa a zeneelmélet alapjait. Zeneakadémiai tanárként a Zeneakadémia 1949-ben megszüntetett protestáns egyházzenei tanszakának utolsó vezetője volt, de a legnehezebb időkben is tovább vállalta a református egyházzene igényes alakítását. Tanított a Budapesti Református Teológia Akadémián, szerkesztette és kiadta a református korálkönyvet, és életre hívta a református kántorképzést.


Gárdonyi Zoltán 10 éves soproni tevékenysége, valamint fia, az ugyancsak nemzetközileg ismert zeneszerző és orgonaművész, zenetudós dr. Gárdonyi Zsolt születésének 70. évfordulója kapcsán egyházközségünk Gárdonyi Zoltán nevét viselő kórusa, ill. a Soproni Kálvin Kör is örömmel kapcsolódott be a magyarországi megemlékezések és hangversenyek sorába. Május 25-én este személyes emlékekkel, ill. zenei illusztrációval fűszerezve mutatta be Gárdonyi Zsolt a templomunkban édesapja szerteágazó zenei tevékenységét. Hangsúlyozta, hogy Gárdonyi Zoltán minden egyes egyházi kompozíciója igényes, magas művészi kidolgozottságú, egyúttal szépek és lelkesítők, amelyekből árad az a hit, hogy ezek Istennek szentelt darabok. Egyházközségünk kórusa Gárdonyi Zoltán egyházi kórusműveiből mutatott be egy kisebb válogatást Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezényletével. Orgonán kísért egyházközségünk orgonistája, Kuzsner Péter, hegedűn közreműködött Vargáné Magyar Ágnes, szólót énekelt Drüszler Edit és Kocsis-Holper Zoltán.


Különösen szép része volt az ünnepségnek a hetven évvel ezelőtt (J.S. Bach születésnapján, március 21-én) született Gárdonyi Zsolt köszöntése. Egyházközségünk lelkipásztora Gárdonyi Zoltán soproni éveire vonatkozó csokornyi, eddig még feltáratlan levéltári dokumentum másolatával ajándékozta meg a gyülekezet nevében az ünnepeltet. Az énekkarunk Gárdonyi Zsolt „Magyar ének” c. kórusművét adta elő születésnapi tisztelgésként, majd az egész gyülekezet a 134. zsoltár éneklésével mondott áldást az édesapa emlékét példásan ápoló zenetudósra.


Örömünket fokozta, hogy az ünnepségen jelen volt Gárdonyi Zsolt felesége, Susanne asszony és fiuk, az ugyancsak kiváló orgonaművész Gárdonyi Dániel, aki immár unokaként viszi tovább a csodálatos egyházzenei örökséget. Méltán vehette át Gárdonyi Zsolt június 18-án a három nemzedéket felvonultató Gárdonyi-család nevében a Magyar Örökség Díjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében


Sopron, 2016 nyara


Dr. Papp Gábor, a Soproni Kálvin Kör elnöke



Dr. Gárdonyi Zsolt professzor úr előadása közben a református templomban (kivetítőn: dr. Gárdonyi Zoltán)




Dr. Gárdonyi Zsolt és hallgatósága


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A Soproni Kálvin Kör 20 éve


A Soproni Református Egyházközség mellett működő civil egyesületként 1995 őszén alakult meg a Soproni Kálvin Kör (SKK) azzal a céllal, hogy rendszeres kulturális programot kínáljon a református értékrend iránt érdeklődő soproniak és Sopron környékiek számára. Legkiemelkedőbb (összmagyar jelentőségű) rendezvényünket 2002 júniusában tartottuk: itt Sopronban, a mi szervezésünkben megrendezett ünnepség keretében és Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében köszöntötte Magyarország Sütő András írófejedelmet 75. születésnapja alkalmából. Sütő halála után e rendezvény emléke formálta szilárd elhatározássá azt a lokálpatrióta ökumenikus kezdeményezést, hogy az erdélyi írófejedelem emlékét Sopronban szobor őrizze. A templomunkra néző, de a Kárpát-medence túlsó felére is visszatekintő mellszobor 2011 óta áll a Deák tér nyugati végében. A Soproni Kálvin Kör eddigi, két évtizedes tevékenységének nemcsak két szobor (Sütő és a templom melletti Kálvin) az eredménye, hanem két könyv megjelentetése (A Kárpát-kanyartól a Cevennekig, Soproni párbeszéd), két külföldi, távolabbi országba szervezett, 30-40 fős társasutazás (a reformáció hugenotta - franciaországi - és valdens - olaszországi - emlékhelyeinek felkeresése; az országhatár túlsó oldalára tett testvéri látogatásokat nem számítjuk a külföldi utak közé), összesen csaknem kétszáz színvonalas program. A 20 évvel ezelőtti alakuló ülésen elhatároztuk, hogy a Magyar Kultúra Napján (himnuszunk - a református Kölcsey Himnusz c. művének - születésnapján) minden évben ünnepi estet rendezünk, egy-egy közérdeklődésre számot tartó közéleti-kulturális kérdéskört megvilágító előadó meghívásával, a KÉSZ és a Luther Szövetség helyi szervezeteivel társszervezésben.


Az eddigi húsz magyar kultúra napi rendezvényünkön vendégünk volt többek között Nagy Gáspár költő és Szokolay Sándor zeneszerző, akiknek emlékét éppúgy a szívünkben őrizzük, mint minden, azóta elhunyt előadónkét és Fényes Ákosét, aki 2003-2010 között volt elnökünk. Az immár huszonegyedik Magyar Kultúra Napi ünnepi est is igazán időszerű kérdést feszeget: Maróth Miklós akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnöke az iszlám és a keresztyénség jövőjéről osztja meg gondolatait mindazokkal, akik 2016. január 22-én 18 órakor eljönnek a kulturális műsorral színesített, Papp Gábor, az SKK jelenlegi elnöke által szervezett előadóülésünkre, a NYME Közgazdasági Kar Erzsébet utcai előadótermébe.


Szarka László (az SKK elnöke, 1995-2003)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A Soproni Kálvin Kör 2015. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete és a Magyarországi Luther Szövetség Soproni Csoportja szervezésében. Előadást tartott: Dr. Pápai Lajos római katolikus megyés püspök „Magyar nemzet, magyar kultúra a kereszténység jegyében” címmel. Közreműködött: a Fidelissima Vegyeskar Czipszer Andrea karnagy vezényletével és Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze.


Március 16. - SKK Közgyűlés


Április 23. - Prof. Dr. Ritoók Zsigmond, Széchenyi és Bolyai-díjas magyar klasszika-filológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja: Mi történt a két szövetség közt?


Április 29. - Szaniszló Ferenc újságíró: Helyünk itthon és a nagyvilágban (SKK, Soproni Erdélyi Kör közös programja)


Október 26. - A reformációról református szívvel - A Luther c. film vetítése, majd Szőnyi Gábor egyháztag gondolatai a reformációról.


November 30. - Péterpál Könyvkiadó: Magyar zsoltár – Dsida Jenő c. könyvbemutató irodalmi estje


December 17. - Kuzsner Péter orgonaművész, egyháztag: Bach a tudós – A teológia, zene és matematika összefüggései egy életműben


Az Erdélyi Kör kezdeményezésére közösen lebonyolított április 29-i rendezvényünk során dr. Úry Előd javaslatára gyűjtést szerveztünk a szép számú, kb. 100 fős, jobbára nem egyházközségünkhöz tartozó hallgatóság soraiban. Az a tény, hogy ezzel a programmal és egy református előadóval egyházon kívüli személyeket is a templomunk falai közé tudtunk hozni, önmagában is örvendetes. Az már csak ráadás volt erre, hogy sikerült 55.049 Ft-ot összegyűjtenünk, amelyet megfelezve az egyházközség a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül a kárpátaljai magyarok megsegítésére utalt át a két Kör nevében. Köszönet az adakozóknak, Istennek pedig dicsőség mindezért!




Prof. Dr. Ritoók Zsigmond akadémikus a megjelent hallgatóság kérdéseire válaszol


A Soproni Kálvin Kör 2014. évi eseménynaptára


Január 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA a Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete és a Magyarországi Luther Szövetség Soproni Csoportja szervezésében. Előadást tartott: Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor, az MTA rendes tagja, a Professzorok Batthyány Körének elnöke Merre tart a magyar nemzet? címmel. Felszólalt Gencsó Hrisztozov bolgár költő és magyar nyelvű műfordító. Közreműködött: a Fidelissima Vegyeskar Arany János karnagy vezényletével és Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész


Február 3. - Dr. Velkey György, a Bethesda Kórház főorvosa, a Magyar Kórházszövetség elnöke: A gyógyítás kultúrája - a keresztyén gyógyító hivatás lehetőségei


Április 1. - Magyar Költészet Napja. Hunyadkürti György érdemes művész, Jászai Mari díjas színművész "Amare necesse est" c. előadói estje


Június 17. - SÜTŐ ANDRÁS író mellszobrának megkoszorúzására az író születésének 87. évfordulóján. A Soproni Kálvin Kör és a Soproni Erdélyi Kör közös rendezvénye.  Beszédet mondott: Tóth Mariann egyetemi főtanácsos Közreműködött: Orbán Júlia Radnóti és Latinovits-díjas előadóművész a Magyar Kultúra Lovagja


Szeptember 8. - Dr. Kováts-Németh Mária, a Selye János Egyetem m. professzora, az NYME Környezetpedagógiai Doktori Programjának vezetője: A jó nevelés a legjobb nemzetpolitika


Október 8. -  Péterpál Könyvkiadó: Csendes csodák – Reményik Sándor. Irodalmi fotóalbum műsoros bemutatása a Soproni Kálvin Kör és a Soproni Erdélyi Kör szervezésében


November 20. - Kósa Géza, a MTA Nemzeti Botanikus Kert vezetője: A Vácrátóti Botanikus Kert szerepe a biológiai sokféleség megőrzésében. (A SKK és a Virágos Sopronért közös rendezvénye.)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A Soproni Kálvin Kör 2013. évi eseménynaptára


Január 22. - Magyar Kultúra Napja. Ünnepség a Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Soproni Szervezete és a Soproni Luther Szövetség közös programjaként. Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, volt miniszter: „Keresztényként a közéletben”c. díszelőadása


Február 18. - Dr. Járosi Márton, az energiapolitika 2000 társulat elnöke: A rezsicsökkentés energiapolitikai háttere


Március 8. - Fráter Olivér történész: A Nagyenyedi Bethlen Kollégium múltja és szerepe a magyar történelemben


Március 27. - SILENTIUM – CSENDTŐL A SZÓIG címmel Wass Albert életművéből összeállított pódium est. Előadóink voltak: Ács Tamás és Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház színművészei


Április 22. - Magyar Költészet Napja. Kányádi Sándor műveiből összeállított "Valaki jár a fák hegyén" című verses-zenés irodalmi est. A verseket, drámákat és történeteket életre keltette és előadta: a Soproni Református Egyházközség ifjúsága


Május 13. - Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke "A misszió lehetőségei és kihívásai Európában és a mai Magyarországon" című előadása a Soproni Kálvin Kör és a Luther Szövetség Soproni Csoportja szervezésében


Október 29. - Vladár Gábor lelkipásztor: Református hitünk foglalata - 450 éves a Heidelbergi Káté


November 29. - Dr. Szarka László, az MTA levelező tagja: Környezeti kulcskérdések – keresztyén szemmel


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A Soproni Kálvin Kör és a 2012. évi „világvége”


A tavalyi szoborállítós, reflektorfényes és ennek megfelelően igen munkás év után 2012-ben csendesebben teltek a napok a Soproni Kálvin Körben, bár ennek – természetesen – semmi köze nem volt a megjövendölt idei világvégéhez. Az elcsendesedés nem az aktivitás csökkenését jelentette, hiszen az idén is, a nyári általános uborkaszezont kivéve, minden hónapra jutott program illetve előadás.


Dr. Szabó István püspök úr előadásán decemberben


Inkább amolyan befelé fordulás történt, amit az is jelez, hogy több előadást, úti beszámolót tartottak tagjaink. Ezek mind azt bizonyították, hogy hála Istennek bőségesen rendelkezünk belső értékekkel, nem kell a „szomszédba mennünk” egy-egy jó előadóért, érdekes és aktuális témáért. Köszönet illeti tagjainkat, hogy vállalták a felkészülést és a „szerepléssel” járó lámpalázat. Itt külön meg kell említenünk a gyülekezeti ifjúság Költészet-napi irodalmi műsorát, amely igazi ünnep volt és nagyszerű élmény a hallgatóságnak. Természetesen hálásak vagyunk külső előadóinknak is, hogy gondolataikat, ismereteiket megosztották Körünkkel, megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Az szintén örömünkre szolgál, hogy a civil társszervezetek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Luther Szövetség soproni csoportjai szívesen működnek együtt velünk programokat szervezésében és lebonyolításában.


A halkabb „üzemmód” mellet azonban némi figyelmeztető „szívzörejek” is hallhatóvá lettek, de persze ennek sincsen semmi köze a világvégéhez. Sajnos úgy tűnik, hogy a színvonalas programok ellenére sem növekedik a Kör hivatalos tagjainak létszáma. Ennek bizonyosan nem a 800 Ft-os évi tagdíj az oka, de hogy pontosan mi, azt sajnos nem tudom. Lehet, hogy mégsem olyan érdekfeszítőek a programjaink, mint ahogyan mi, ezeken a programokon állandóan jelenlévő köri tagok gondoljuk? De akkor miért nem protestál a „csendes többség”? Miért nem javasol előadókat, témákat? A Kálvin Kör nem önmagáért való szerveződés, aktív és kezdeményező tagság nélkül értelmetlen. Éppen úgy, mint a hívő lelkek nélküli Egyház. Még bőven lenne kérdésem, de abban reménykedem a „Bízzatok, ne féljetek” evangéliumi passzus jegyében, hogy az idei, naptárban „előjegyzett” világvége után legalább a legfontosabbakra választ kapok, talán éppen azoktól, akik ezeket a sorokat elolvasták. Bizony mondom, hálás lennék érte.


dr. Papp Gábor, a Soproni Kálvin Kör elnök


A Soproni Kálvin Kör (SKK) 2012. évi eseménynaptára


Január 8. - Elnökségi ülés


Január 22. - Magyar Kultúra Napja. Ünnepség a Soproni Kálvin Kör, a Keresztény Értelmiségiek Soproni Szervezete és a Soproni Luther Szövetség közös programjaként. Dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök KERESZTÉNYNEK LENNI, MAGYARNAK LENNI című díszelőadása


Február 6. - SKK Közgyűlés Dr. Cseke István főorvos (Soproni Erzsébet Oktató Kórház): Új lehetőségek a soproni szemészeti diagnosztikában


Március 5. - Dr. Tóth Imre múzeumigazgató (Soproni Múzeum): Egy soproni az európai diplomáciában – Kánya Kálmán élete és működése


Április 24. - Magyar Költészet Napja. “Bájdús Jankóm, isteni Sandrim” címmel előadóest. A Soproni Református Egyházközség ifjúságának verses–zenés tisztelgése Arany János és Petőfi Sándor barátsága előtt


Május 14. - Dr. Szabó T. Attila biológus: Beythe István református püspök és az első magyar „doktori iskola”


Június 18. - Dávidházy István egyháztag: Hadtörténeti adatok a középkori Sopronból


Szeptember 10. - Dr. Simon Éva egyháztag (Soproni Szanatórium) Az idősödő lakosság ellátásának problémái az Európai Unióban


Október 15. - Dr. Úry Előd egyháztag Kárpátalja expressz – vetítettképes útibeszámoló


November 5. - Dr. Szabó István püspök (Dunamelléki Református Egyházkerület): A reformáció és a magyar művelődés


December 19. - Dr. Fischl Vilmos lelkész (a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára): Az Ökumené és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának munkája. Közös előadás a Magyarországi Luther Szövetség Soproni csoportjával


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Bronzba öntött hűség


Dr. Úry Előd a Soproni Erdélyi Kör és Dr. Papp Gábor a Soproni Kálvin Kör elnökei koszorúznak


2011. szeptember 30-adika óta Kálvin János és Deák Ferenc szobrainak vigyázó tekintetei mellett újabb, ércbe merevült szempár figyeli a soproni Deák tér nyugati végében a Református templomot és környékét. Sütő András írófejedelmünk büsztje szelíden néz előre, Isten hajlékára. Tekintete bizakodó, mint csodaszép népmeséink szerencsét próbálni induló szegénylegényeié. Látszik rajta, hogy már megtalálta helyét és feladatát a világban és nem cserélné el sorsát, elhívatását senki emberfiával. Tudjuk, míg élt, lelkében erős, testében törékeny Cerberusa volt ő nemzetének. Erejének forrása nem a romlandó matéria, hanem hite Istenben és népe értékeiben. Mögötte sorakoztak egy ezredév jobbára hányatott, bibliai sorsú generációi, talpa alatt az ő vérük, könnyük és verejtékük áztatta Kárpát-medencei szülőföld. Az ő bánataik, örömeik és fohászaik rezgette levegőt szívta magába minden lélegzetvételével. Szellemi-lelki „hazatalálása” után mindezen elemekből olyan irodalmi gyöngyszemeket szintetizált, amelyeknek nem holmi kölcsönzött, de saját kálváriája és végül szem(élyes)-áldozata révén hitelesített belső fénye a legsötétebb nyomorúságot is képes reménnyel bevilágítani.


Mádl Dalma asszony, az ünnepség védnöke rója le tiszteletét a szobornál


Fel tudjuk-e mutatni, meg tudjuk-e láttatni ezt a reményt sugárzó fényt a mai kufár világ nélkülözhetetlennek kikiáltott „kellékeinek” szemfényvesztő csillogása ellenében; hol a cirkuszporondot, hol ellenség után kutatva az eget, hol országnyi börtönudvarokat, ilyen-olyan lágereket pásztázó vakító reflektorfényei között az utánunk jövő generációknak?


A Soproni Kálvin Kör és a Soproni Erdélyi Kör erre próbált „igennel” válaszolni, amikor elhatározta, hogy közadakozás kezdeményezésével Sütő Andrásnak, aki 2001-ben Sopronban ünnepelte 75. születésnapját, mellszobrot állíttat Bocskay Vince szovátai szobrászművésszel a „leghűségesebb városban”. A születésnapi ünnepség mottóját „Őrző lehettem a strázsán” immáron emberi létünk léptéke szerint igeidőtől függetlenné tettük. Az Őrző szobra reményeink szerint még akkor is ott fog strázsálni szemben a templommal, amikor a szoborállítók csontjai már rég elporladtak.


Az ünneplő gyülekezet Hit és Hazaszeretet között


Nem volt könnyű, amit vállaltunk, de végül két év alatt, az író halálának 5. évfordulójára teljesítettük. Habár hittel valljuk, hogy „egyedül Övé a dicséret”, meg kell emlékeznünk arról a majdnem másfélszáz jószívű adakozóról is, akik a szoborállítás anyagi hátterét megteremtették ebben a korántsem kánaáni bőséget árasztó és ígérő időben. A nevüket megörökítő lista a szobor talapzatába zárva várja, hogy a kíváncsi és remélhetőleg hálás utókor egyszer majd felfedje kilétüket. Köszönet illeti lelkészünket, főtiszteletű Dr. Vladár Gábort, a Kálvin- és az Erdélyi Kör, valamint az Egyházközségünk lelkes és tettre kész tagjait, akik nélkül az ünnep megszervezése és lebonyolítása lehetetlen lett volna. Hálás szívvel gondolunk és Isten áldását kívánjuk mindazon közreműködőkre, akik szóval, énekkel, szép gondolatokkal tették emlékezetessé a szoboravatást és az azt követő majd’ két órás emlékestet, amelynek templomunk adott otthont.


Marosvásárhelyi diákok egy csoportja (bal oldalon), a Sütő család tagjai (középen) és Dr. Fodor Tamás, Sopron Város polgármestere (jobb oldalon) a koszorúzás után


Kubik Anna színművésznő szaval


Nekünk szervezőknek örömünkre szolgált, hogy a szobrot ilyen ünnepélyes, méltó keretek között, az erdélyi szűkebb pátria küldötteinek, kulturális és társadalmi életünk képviselőinek, Sütő András családjának és közelről-távolról érkezett tisztelőinek jelenlétében átadhattuk Sopron városának, hiszen sem a Kálvin- sem az Erdélyi Körnek nem volt szándékában kisajátítani az Őrzőt. Református gyülekezetünknek bűnvallást megelőző lelkiismeret vizsgálattal felérő, hogy Istentiszteletről kijőve minden alkalommal szemébe kell néznünk. Isten segítsen bennünket, hogy pillantását szívünk tisztaságát tükröző, őszinte tekintettel tudjuk viszonozni.


Dr. Papp Gábor, a Soproni Kálvin Kör elnöke




 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 








 


 


 


 

Csatolt dokumentumok
Ünnepi beszéd_Novák Katalin_MKN 2022. ( 151.6 KB )
Magyar Kultúra Napja - 2022. január 22. ( 882.4 KB )
SKK_20230207 ( 544.8 KB )